Çıldır Gölü Gezisi

Kars, gerek tarihi dokusu gerek iklimi ve coğrafi güzellikleri gerekse kültürel zenginliği ile son yıllarda özellikle kış tatilinin, ülkemizdeki popüler rotalarından biri. Doğu Ekspresinden bir vagon tutup, tren yolculuğuyla bütün yol boyunca eşsiz manzaraların içinden geçip Kars’a tatile gelenlerin sayısı, her geçen yıl artıyor. Yerli ve yabancı çok sayıda misafirimize, mevsim ne olursa olsun Çıldır Gölü’nü görmeden, Kars’tan ayrılmayın diyoruz.
Çıldır Gölü, muhteşem güzellikteki doğası ile yılın her döneminde görenleri kendine hayran bırakıyor. Hele ki mevsim kışsa, kalınlığı 80 santimetreye kadar ulaşan bir buzla kaplanan, bembeyaz ve uçsuz bucaksız manzarasıyla göl, bölgenin en büyüleyici bir yerlerinden biri. Tamamen buz tutan Çıldır’ın üzerinde yürümek, adrenalin ve dinginliği bir arada bulabileceğiniz çok özel bir tecrübe olarak tatil anılarınız arasında unutulmaz bir yeri olacağını söyleyebiliriz.
Çıldır Gölü Oluşumu
Çıldır, Van Gölü’nden sonra Doğu Anadolu bölgesindeki ikinci en büyük göldür. Üçüncü jeolojik dönemde oluşmuş, genç kara parçası üzerinden bulunuyor olmasından dolayı deniz seviyesinden oldukça yüksektedir. 123 kilometrekare gibi çok geniş bir alana yayılan Çıldır Gölü, volkanik, doğal bir baraj gölüdür ve tatlı sudur.
Çıldır Gölü’nde Yapılacak Aktiviteler
Bahar ve yaz aylarında gölü gezmek, ilkbaharda yemyeşil yaylaların arasında göl manzarasını seyretmek, meşhur sarı sazan balığından yemek, harika fotoğraflar çekmek mümkün. Fakat Çıldır Gölü’nün tadı en güzel kışın çıkar çünkü göl aralık ayında donar, kış ilerledikçe buzun kalınlığı giderek artar ve Çıldır Gölünde yapılacak şahane aktiviteler mu zamanda başlar.
-Buzlar Ülkesinde Yürüyüş
Derinliği 42 metreye kadar inen, 123 kilometrekare genişliğinde bir gölün buz tutmuş yüzeyinde yürümek, suyun üzerinde yürümek gibi bir şey. İlk adımlarınızı atarken yaşadığınız adrenalin, ufuk çizgisiyle birleşen gölün üzerinde yürüdükçe sonsuz bir özgürlük hissine dönüşüyor.
-Kızakla Kayak
Geleneksel ve modern kızaklarla, tamamen buz tutmuş gölün, uçsuz bucaksız beyazlığında kaymak, Çıldır’da yapılacaklar listesinin başına yazılabilir. Atlı kızak ya da kar motoru, tercih size kalmış…
-Buzda Balık Avı
Gölün etrafındaki balık restoranlarının da teşviki ile buzda balık avı, aktivite severlerin çok hoşuna giden, biraz da zorlukları olan, heyecanlı ve özel bir deneyim. Sportif, meraklı, keşif peşinde biri ruhunuz varsa bu zorlu av sonrası kendi tuttuğunuz balığı yemekten büyük zevk alacağınız kesin. Çıldır Gölü’nün meşhur Sarı Sazanı, buz gibi sularda yaşadığı için oldukça yağlı ve lezzetli bir tatlı su balığı.
-Muhteşem Kareler Yakalayabilirsiniz
Fotoğraf tutkusu olan gezginlerdenseniz, Çıldır Gölü size muhteşem kareler armağan edebilir, haberiniz olsun. Kocaman bir sarı sazan balığı, buzun altındaki gölden çıkarken objektifinize yansıyabilir, adeta karlar ülkesine andıran göl manzarasını fotoğraflayabilirisiniz. Atlı kızağın rengarenk geleneksel görüntüsü, bu bembeyaz dünyanın içinde muhteşem duruyor, son hız giden bir kar motorunun buz üzerindeki manevralarını muhteşem bir karede yakalayabilirsiniz.
-Çıldır Gölü Festivali – Aşıklar Şenliğine Katılabilirsiniz
Her yıl şubat ayında gerçekleştirilen Çıldır Gölü Festivali’ne bölgedeki komşu ülkeler de katılıyor. Azerbaycan, Gürcistan, Ermenistan, Türkmenistan, Kırgızistan’dan gelen katılımcıların da aktif olarak dahil olduğu Aşıklar Şenliği, festivalin en renkli etkilerinden biri. Kars’ın çok kültürlü kimliği, bölgenin Anadolu ile Kafkasya’nın eşiğinde duruşu, böyle renkli bir festivale, şenliğe ev sahipliği yapıyor. Dilerseniz festival takvimine göre seyahatini planlayabilir, kış turizmi ile kültür turu konseptini bir araya getirebilirsiniz.